No nie prawda! Nadaje z NIEMIEC i obowiązuje mnie prawo tam gdzie posiadam strumień... (czyt. serwery)
Ja nie podważam tego, to jest prawda!
MJ Martino: Podważam jedynie to:
Z tego co mi wiadomo po opłaceniu GEMA nic więcej opłacać nie musisz takie jest stanowisko przedstawiciela a bynajmniej było jak prowadziłem radio.
GEMA nie pobiera wszystkich tantiem. Możesz przeczytać na stronie GEMY, że pobiera opłaty w ramach praw autorskich za muzykę i słowa piosenki autorowi słów i kompozytorowi melodii.
A to jest jedynie część tantiem! Owe należą się jeszcze wytwórni płytowej, bez której nagranie by się nie ukazało oraz wykonawcy, bez którego nie byłoby utworu, bo nie miałby go kto wykonać.
Do pełni szczęścia brak im opłat z tytułu tantiem dla wytwórcy płyty i wykonawcy utworu. W Polsce za tantiemy z tytułu fonogramów odpowiada osobna organizacja - Związek Producentów Audio-Video (ZPAV -
www.zpav.pl). Podobnie zresztą jest w Niemczech - tam jest Bundesverband Musikindustrie e.V. (
www.musikindustrie.de). Obie organizacje są członkami IFPI (
www.ifpi.org) dlatego możesz opłacać tantiemy za fonogramy w Niemczech albo w Polsce - do wyboru.
Organizacją, która jest niemieckim odpowiednikiem STOART / SAWP (wykonawcy) jest GVL.