21 Listopad 2024, 18:16:51

Autor Wątek: Virtual Dj  (Przeczytany 6700 razy)

Lucek

• Gość
Virtual Dj
« dnia: 11 Kwiecień 2014, 16:24:04 »
Mam problem pierw coś mi się robiłem z VDj i odinstalowałem a teraz żadnego nie mogę zainstalować bo ciągle jakieś błędy .

Jak by ktoś miły i prze team vivwera mi wsio zrobił znaczy :

1.Pobranie VDj

2.Zainstalowanie programu(wiem że to łatwe ale teraz coś mi się porobiło i nie wiem co robić )

3.Skonfigurowanie go (mikrofon,i te rzeczy)

Myśle że się dogadamy co do wynagrodzenia

szymos

• Gość
Re: Virtual Dj
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Kwiecień 2014, 16:24:04 »
Weź odinstaluj wsio i zainstaluj na nowo

najlepiej innego tamtego wyrzuć.a jakiego masz virtuala?Zresztą przejrzyj cały dział masz podane wszystko na tacy wraz z programami i konfiguracją :) Ogólnie ustawienie programu jest banalnie proste, ale niektórym osobą może to przysporzyć problem żeby nie przedłużać zabieramy się do pracy. Poradnik napisany będzie w punktach. Wszystkie działania robimy po włączeniu programu.Instalację pomijamy (poziom zadania dziecko lat 8)

1. Ustawienie karty dźwiękowej

1.1 wchodzimy w config/ustawienia zakładka "Sound Setup/ustawienia dźwięku"

1.2 Intups/wejście w zależności czy gramy tylko na komputerze czy mamy konsole

a) Komputer

*Intups/wejście ustawiamy na none ikona komputera z myszką

jeżeli znamy wszystkie skróty klawiszowe a jest ich dużo możemy wybrać opcje Microphone/Mikrofon

umożliwi to nam używanie mikrofonu dynamicznego z lepszym rezultatem niż przy ustawieniu NONE czyli myszka

b) Komputer + konsola przesył danych z konsoli

*Intups/wejście możemy ustawić w kilku opcjach Single Timecode/pojedyncza konsola i tutaj zaczynają się schody

opcje Timecode config musimy ustawić według własnego sprzętu nie z poradników na internecie ewentualnie możemy się kogoś kto ma taki sam sprzęt podpytać co i jak

*Intups/wejscie Timecode są to ustawienia dla więcej niż 1 konsoli i ustawiamy ja tak samo jak single timecode zgodnie z posiadanym sprzętem

*Intups/wejście Line -ins są to cyfrowe urządzenia z którymi nie miałem do czynienia wiec nie opisze wam tej opcji

1.3 Outputs/Wyjście ustawienia na sam komputer bez konsoli

* Outputs/Wyjście ustawiamy na Headphones ustawienia na single outputs nas nie obchodza

a) poprawne ustawienie tej opcji pozwala nam na nasłuch 2 decków na raz mimo iż jeden jest całkowicie ściszony pozwala nam to robić przejścia bez tzw. konika co jest bardzo przepiękne mi tez się czasami zdarza zrobić go

-po wybraniu opcji Headphones przechodzimy do opcji Sound card i ustawiamy ją na MONO SEPARATED tutaj wybieramy kartę dźwiękową

-powracamy do Outputs za okienkiem z prawej strony powinny wyświetlić się nam opcje z ptaszkiem  tutaj obojętnie jak ustawimy ale żeby było

dla nas łatwiej ustawiamy Master Left chan/Headphones Right chan czyli deck grający aktualnie będzie na lewej słuchawce a deck do którego mamy nasłuch będzie na prawej słuchawce

*Outputs/Wyjście kolejne opcje są na komputer + mixer ta opcja jest przydatna jak posiadamy konsole i chcemy dodać jakiś efekty pogłos z mixera dźwiękowego itp itd

1.4 Sound Card/Karta dźwiękowa tutaj najlepiej ostawić na MONO SEPARATED chyba ze posiadamy 2 karty dźwiękowe ale najważniejsze we wszystkich opcjach jest Ustawienie karty

dźwiękowej czyli Głośniki/słuchawki (nazwa karty)

Tyle co do najważniejszych ustawień programu resztę ustawień w innych zakładkach ustawiamy wedle uznania

2. Ustawienie shoutcast

2.1 Wchodzimy w zakładkę Record która znajduje się pod deckami dalej Broadcast zakładka config

* opcje Auto start omijamy niech będzie odznaczona

*Format jaki możemy wybrać jest zależny od serwera na którym będziemy nadawać audycje ale standardowo jest to opcja MPEG kodek jest

instalowany z programem wiec nie zmieniamy miejsca gdzie ten kodek się znajduje

*Opcja Bitrate Jest to najważniejszą opcją polega ona na przesyłaniu danych na serwer czyli na chłopski rozum czy będzie nam cięło audycje a

w najgorszym wypadku może nas rozłączyć z serwerem opcja ta tez jest zależna od serwera na którym gramy przeważnie max bitrate możemy ostawić

na 128Kbs tylko pamiętajmy ze wszystko to zależne jest od naszego neta ja przy necie 2mb spokojnie prowadzę audycje przy opcji 128Kbs

a na necie 25mb opcje te miałem ustawiona na 160 i audycja przebiegła bez problemowo

*Opcje ustawienia Server

Opcje te ustawiamy na Broadcast to a radio server a dane ustawiamy zgodnie z

danymi podanymi przez admina radia czyli panel dj'a radia

a) server tu wpisujemy IP servera

b) port na którym nadajemy

c) name i tutaj jest rożnie czasami jest zamienione z Genere całość zależy od ostawień panelu odtwarzacza radia standardowo Wpisujemy pseudonim artystyczny

d) password jest to hasło do shoutcasta radia jest ono zmienne ale admin was powinien poinformować o zmianie hasła

e) genere jest to nazwa audycji czasem zamienione z name ale to już sobie rozkminicie przy 1 audycji

No to już macie ustawione najważniejsze opcje w programie teraz tylko radio i wysokich lotów