21 Listopad 2024, 19:27:01

Autor Wątek: VDJ, a Shoutcast  (Przeczytany 7704 razy)

Siley

• Gość
VDJ, a Shoutcast
« dnia: 11 Kwiecień 2014, 16:23:31 »
Cześć,

Piszę gdyż mam problem z nadawaniem. Korzystając z Win XP grałam na VDJ, łącząc się za pomocą Shoutcast'a. Wówczas "push to talk" ładnie wyciszał muzykę. W tej chwili próbowałam zrobić to samo na Win 7 i ani drgnie. Co jest tego przyczyną? Błędne ustawienia? Próbowałam również ustawić majka w VDJ żeby sama wyciszać - też tylko muzyka na falach. Kolejny magik - Win 8, problem jest ten sam. Czy ktoś wie co powinnam z tym zrobić? Brak jakichś sterowników? Majk działa, sprawdzany technicznie.

Błagam o pomoc, bo granie z Winampa to bezsens. Wówczas lepiej puścić autopilota, bo lepiej przejścia zrobi aniżeli Dj Lama ;)

brt

• Gość
Re: VDJ, a Shoutcast
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Kwiecień 2014, 16:23:31 »
Jak tu pomóc... Jedynie wrócić na xp lub kupić Mixer i lecieć na wejściu line in.

Tak się składa że niestety ale konfiguracja sterowników do kart dźwiękowych w tych systemach się zmieniła. Aktualnie wtyczka dsp gryzie się z sterami i nie gra to tak jak powinno. Mianowicie zamiast wyciszyć muzykę a z głośnić mikrofon to w moim przypadku robi odwrotnie... Dlatego gram  z starego pc'a

VirtualDJ z tego co pamiętam jest też opcja master + mic może ten sposób pomoże. Pamiętam że mikrofon ustawiało się na przyciski by ściszyć muzykę a zgłośnić mikrofon

Darni

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Kwiecień 2014, 16:23:31 »
Ja u siebie na Win 7 stosuje push to talk na przyciskach  oraz vdj 6 bo najlepiej mi na nim; nie trzeba żadnych wtyczek dsp itp ;), po prostu przez vdj sie łączysz i tyle

Tu masz link`a do niego: https://mega.co.nz/#!1MQigLRb!RXLTZV3NWq...OnAGto_9Wk

Oraz tutaj masz konfiguracje przycisków (możesz je ustawić w ustawieniach w zakładce mappers)

Kod:

Siley

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Kwiecień 2014, 16:23:31 »
Ok, VDJ 6 zainstalowany.

1. Poza tym mam głupie pytanie, gdzie lame powinien się znaleźć? Wcześniej nigdy nie wgrywałam żadnych kodeków by grać.

2. Ustawione mappers nie działają. Na pewno coś źle skonfigurowałam -,-

brt

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Kwiecień 2014, 16:23:31 »
ad.1

Pliczek Lame_enc może być gdzie popadnie lecz najlepiej wrzucić w Moje Dokumenty/Virtual DJ/Plugins

1 .Klik w sekcje Record > Broadcast

2. Wybierasz opcje Master + Mic

3. Zaznaczasz format shoutcast

4. w okienku encoder klikasz ... i szukasz pliczku lame_enc

5. Sekcji server zaznaczasz "Broadcast to a radio server" Wpisujesz dane do połączenia na serwer i fajrant ;)

Siley

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Kwiecień 2014, 16:23:31 »
Okazuje się, że lame jest na wskazanym miejscu.

Tylko dlaczego mappers nie działają?

Darni

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Kwiecień 2014, 16:23:31 »
Mappers we własnym odsłuchu nie słychać tylko w shoutcascie.

Wiec odpal sobie jakiś testowy serwer i sprawdzaj czy działa.

EL-TORNADO

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Kwiecień 2014, 16:23:31 »
oj i znow spiracony vdj czemu nie legal

brt

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Kwiecień 2014, 16:23:31 »
Działają te skróty sprawdziłem z ciekawości. Odsłuch też jest  

http://s4.ifotos.pl/img/pliczekjp_nwhsarh.jpg

Siley

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Kwiecień 2014, 16:23:31 »
Skoro tak mówisz, to koniecznie to sprawdzę.

W VDJ 7 jest coś takiego, że znajduje mi w sound setup majka. Tam go wybieram i klikam ręcznie na niego, ściszając muzykę suwakami. Próbowałam tak, nie działało - na serwerze testowym. Rozumiem więc, że ustawienie mappers i wrzucony lame do odpowiedniego folderu powodują, że takowego nie muszę w sound setup zaznaczać? Automatycznie wykrywa majka gdy go podłączę? Muszę chyba popróbować na serwerze. Aj, na XP nie byłam taka zielona :)