22 Listopad 2024, 07:41:47

Autor Wątek: pytania dotyczące ZaraRadio  (Przeczytany 7252 razy)

Axis

• Gość
pytania dotyczące ZaraRadio
« dnia: 17 Sierpień 2013, 15:08:29 »
A do czego słuzy ten program??

Karol

• Administrator
  • Mistrz radiofonii
Odp: pytania dotyczące ZaraRadio
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Sierpień 2013, 15:08:51 »
do automatyzacji radia np. można ustawic zdarzenia które sie wykonaja w określonych porach typu rekalma o 15.10 jingiel o 16.33 mieszanie playlistami , dynamiczne playlisty na bazie katalogu itd ZaraRadio sporo może nie miksuje ale i nie do tego służy zestawienia robi generuje strone www dynamicznie podaje słownie godzinę temperaturę zachmurzenie

kawy nie robi :( i samo nie gada ale jak sie nagrasz to pusci o 23.55

konrado_krk

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Sierpień 2013, 15:09:36 »
Mam kilka pytań dotyczących ZaraRadio:

1. Jak włączyć wybrane pluginy DSP?
2. Czy jest możliwe ustawienie punktu w danym mp3, który będzie oznaczał koniec utworu, czyli włączy się kolejny kawałek? <nie chodzi mi o crossfading, tylko o ustawienie dla każdego utworu z osobna>
3. Do czego służy DTMF?
4. Czy jest możliwe utworzenie playlisty typu AB, gdzie A-nowe kawałki, a B-stare kawałki, tak aby można było je mieszać w dowolnych proporcjach? I na czym polegają dynamiczne playlisty?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi :D

Karol

• Administrator
  • Mistrz radiofonii
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Sierpień 2013, 15:10:43 »
1. Jak włączyć wybrane pluginy DSP?   

najprościej włączyć winampa z pluginem do nadawania i pobierać dźwięk z karty dźwiękowej /jeśli chodzi ci o to jeżeli o konfigurację programu do pogody i erds-a to mam nadzieję że napiszę na dniach/

2. Czy jest możliwe ustawienie punktu w danym mp3, który będzie oznaczał koniec utworu, czyli włączy się kolejny kawałek? <nie chodzi mi o crossfading, tylko o ustawienie dla każdego utworu z osobna>   
do tego chyba służą sweepery ale to domniemanie narazie

3. Do czego służy DTMF?   
do synchronizacji wejścia z innego źródła

4. Czy jest możliwe utworzenie playlisty typu AB, gdzie A-nowe kawałki, a B-stare kawałki, tak aby można było je mieszać w dowolnych proporcjach? I na czym polegają dynamiczne playlisty?
możesz stworzyć kilka playlist i pobierać z nich losowe kawałki albo wręcz zadeklarować katalog nowości i niech sobie z niego automagicznie losuje utwory czy da się zrobić w proporcjach to nie wiem jeszcze :(

uff chaotycznie ale może pomoże :)
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpień 2013, 10:34:23 wysłana przez Karol »

neo_vir

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Sierpień 2013, 15:11:15 »
Dobra ... moja brocha ... crossfading juz w miare mam ladnie ustawiony, ale slabo niestety wykrywa cisze na koncu utworu :/ ...

Co do ustawienia punktu montarzu dla kazdego pliku osobno ... przypuszczam, ze bedzie to tak jak w Radudze ... masz plik utwor.mp3 , zmieniasz jego nazwe na utwor~1.50.mp3 i wtedy wpusci Ci nastepny utwor 1,5s przed zakonczeniem utworu ...

Moje pytanie: Co to jest ta cholerna Satelita ? :P

Karol

• Administrator
  • Mistrz radiofonii
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Sierpień 2013, 15:11:39 »
oj było coś takiego, było, ale nie pamiętam, chyba czytałem żeby na początku czas wstawić?

neo_vir

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Sierpień 2013, 15:12:16 »
Aha i jeszcze mam pytanie, jak wstawic jingla w kolejke odtwarzania, i do czego sa Auxy ...

Karol

• Administrator
  • Mistrz radiofonii
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Sierpień 2013, 15:12:57 »
jak wstawic jingla w kolejke odtwarzania
tak samo jak każdy inny kawałek :) albo na sztywno konkretny albo losowy z katalogu z jinglami

do czego sa Auxy
to takie predefiniowane playerki mozesz w nich trzymać ulubione playlisty do odtwarzania np. co godzinny blok typu reklamówka, jingiel, godzina, news albo cały album i używasz go jako zwykły deck może grać samodzielnie lub nakładać się z innymi

doc zego jest satelita
satelita jest do wpuszczania dźwięku z zewnętrznego źródła i jest możliwość "zdalnego sterowania" nim za pomocą tonów DTMF

777replay

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Sierpień 2013, 15:13:23 »
w zara radio jest swietna funkca sweeperów (narzedzia). Do utworków mozna przypisac krótkie reklamki itp mozna ustawic ze np po 10 s. od startu jakiegos utworku włacza sie reklamka oczywiscie uworek ktory leci automatycznie sie wycisza a pozniej po zakonczeniu reklamy wraca do normalnej pozycji dzwiekowej Radio zara jest the best i darmowa :mrgreen:
Jak ktos cos wynajdzie ciekawego w zara to wpisujcie na forum - teraz jest po polsku (dzieki Karol) mozemy ja poznac blizej

Jezeli ktos nie chce uzywac właczac winampa moze zainstalowac starsza wersje zary 144 tam mozna przypisac plugin dsp